Dekor-Stein Kőbánya Kft.

Fugák és fugázóanyagok

A fuga kialakítása függ a burkolat anyagától és a fugázómasszától.

A fugaképnek egyenletesnek és párhuzamosnak kell lennie.1.

Előzőek alól kivételt képez a szabálytalan, sokszögű lapokból készített burkolat.

A habarcsfugáknak min. 4 mm szélesnek kell lenniük, de jobb az 5-6 mm-es szélesség, hogy alaposan ki lehessen tölteni a rést. A túl keskeny fugáknál gyak- ran csak a felszínhez közeli részt sikerül kitölteni. Fugázáshoz csak tisztán cementhabarcsok jöhetnek szóba. Habarcsot elsősorban mély és széles, kültéri fugákban alkalmaznak. Az adalékanyagok szemcseméretének kisebbnek kell lennie, mint a fuga szélességi mérete. Minél durvább a szemcse, annál érde- sebb lesz a fuga. Szép végeredményt kaphatunk, ha nagyon finom (inkább 0-0,4 mm-es de max. 0,8 mm-es) szemcsemretű kvarchomokot alkalmazunk. A keverési arány általában 1:3 legyen, azaz 1 térfogatrész trasszcementre 3 rész homok jusson. Nagyon finom homok esetén ajánlott az 1:2 arány. Nagy fugák- nál ajánlott két fázisban fugázni: először durva fugázóanyaggal kitölteni a rés nagy részét, majd felülre egy finomabb réteget készíteni.


2.

Belső térben optikai okokból 2 mm-nél kisebb fugaszélességgel is készítenek természetes kőburkolatot. Az ilyen kialakítás csak nagyjából 1 cm vastagságú, vagy fózolt élképzésű lapoknál elfogadható. A túl keskeny fugákat nem lehet jól kitölteni fugázóanyaggal, a keletkező üregek feletti fugázat pedig idővel kipat- togzik.


A zsákos fugázóanyagokat pontosan a gyártó előírása szerint kell bekeverni. Az ilyen fugázóanyagok meglehetősen drágák, de széles színpalettájuknak kö- szönhetően és főként a falburkolatoknál jelentőségük nem elhanyagolható. A padlóburkolatnál hosszú távon a szürke szín (cement) a legmegfelelőbb válasz- tás. Természetesen ügyelni kell a mészkővel és márvánnyal való összeférhetőségre, mert ezeknél a köveknél a széleken elszíneződést okozhatunk a fugázó- anyaggal.


Padlófűtés esetén vagy a szabadban flexibilis fugázóanyagot használjunk. Az ilyen anyagok elviselik a felmelegedés és lehűlés következtében keletkező fe- szültségeket.


A más épületszerkezetekhez való csatlakozásokat tartósan rugalmas fugázóanyaggal kell megoldani. Ügyelni kell arra, hogy a kitt speciálisan a természetes kőanyagokhoz való legyen.Elérhetőségeink:

Nyitvatartás:

Tel:   +36 34 450 034

          +36 34 550 000

Email: tardosred@dekor-stein.hu

Naszályi út 1.

2545 Dunaalmás

Székhely:

Hétfő-Csütörtök:  7 - 15 óráig


Péntek: 7 - 13 óráig